210608 Santa Croce



Kaikki kunnolliset ihmiset aloittavat aina syntymäpäivänsä vieton käymällä kirkossa. Niin tein minäkin. Suunnistin siis Santa Crocen (1294). Piazza di Santa Croce oli taas ympäröity pukujalkapallo-ottelua varten katsomoilla, mutta tälläkään kertaa emme ko kisaa näe. Kuten emme edelliselläkään kerralla. Viimevuonna jalkapalloa ei pelattu, sillä 2006 se oli ollut liian väkivaltainen ja sääntöjä piti uudistaa (niitä kun ei oikeastaan ole koskaan ollut). Nyt pelaajilta vaaditaan, ettei heillä saa olla rikosrekisteriä.

Lippu kirkkoon maksoi 5 euroa. Tällä kertaa koko rahalle sai vastinetta, vaikkakin osa kirkosta oli remontissa (yllätys yllätys). Kirkossa on hienoja Giotton ja Gaddin 1300-luvun alussa maalaamia freskoja. Ja tietenkin….. Michelangelon hauta, jonka Vasari suunnitteli 1570. Myös Galileo Galilei sai oman hautansa kirkkoon, vastakin vuonna 1737.
Dante sai kirkkoon oman muistomerkkinsä vuonna 1829. Eikös ole yhdennäköisyyttä Terence Stampin esittämään Bernadette Bassengeriin (kuvassa oikealla) elokuvasta The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert :D












Samalla rahalla sai mennä katsomaa nahanvalmistajien töitä ja työtiloja. Ilmassa tuoksui nahka ja raha. Katselin yhtä ihan taviksen näköistä lompakkoa. Hinta oli vaatimattomat 84 euroa! Siis ei helvetti. Lienee tehty jostain nuubialaisen neitsytvasikan utareesta?

Koska tällä kertaa jäi nahat ostamatta siirryin sen jäleen luostarin sisäpihankautta katselemaan Cappella de Pazzin hienoja katossa olevia apostoleita esittäviä terrakottatondoja, mitkä Luca della Robbia valmisti vuonna 1430.

Kappelin vierestä pääsi kävelemään loggian alla olevaan tuoreempia hautoja olevaan käytävään. Käytävän päästä takaisi sisäpihalle ja jonnekkin kellariin, missä oli jotain 1900 luvun jeesusflaiereitä…kai. Sisäpihalta pääsi myös kirkon museoon, missä ole hienoja entisöityjä alttaritauluja.

Koko kompleksissa sai aikaa vierähtämään useamman tunnin. Arnojoen rannassa pisti me turistit hymyilyttämään. Kuvakulma on tärkeä kuvaa otettaessa, tai sitten aasianpoika yritti tehdä harakiriä.

Kuuminta hottia tänä kesänä on vyönsoljissa massiivisen isot blingbling-pääkallot. Eli jos haluat olla todella trendikäs, eikun sellaista hankkimaan.